H ατομική ψυχοθεραπεία αποζητείται από ένα άτομο, όταν το απασχολεί ένα σημαντικό ζήτημα της προσωπικής του ζωής. Οι συνεδρίες δεν περιορίζονται στη μία, αλλά αφορά μία σειρά από συναντήσεις ανάλογα με το αίτημα του ενδιαφερόμενου. Μία τυπική συνεδρία έχει διάρκεια 50 λεπτά.

Τι είναι η γνωσιακή- συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία;

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός νέου ψυχοθεραπευτικού μοντέλου. Μέχρι τότε τα θεραπευτικά μοντέλα που κυριαρχούσαν ήταν το ψυχαναλυτικό και το συμπεριφοριστικό μοντέλο. Aναπτύχθηκε από τον Δρ Aaron T. Beck και είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία ο θεραπευτής και ο ασθενής συνεργάζονται ως ομάδα για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική.

Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελείται από δύο όρους.

ΓΝΩΣΙΑΚΗ
Ο όρος ‘γνωσιακή’ αναφέρεται στις σκέψεις, πεποιθήσεις και αντιλήψεις που ανέπτυξε κάποιο άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνει κανείς ταγεγονότα είναι άμεσα επηρεασμένος από τις σκέψεις του. Ο Επίκτητος είχε πει ότι «ο άνθρωπος δεν ταράσσεται από τα πράγματα, αλλά από τις ιδέες του γι’ αυτά». Δεν είναι λοιπόν τα γεγονότα αυτά κάθε αυτά που παίζουν τον καθοριστικό ρόλο, αλλά οι μεταφράσεις μας ως προς αυτά.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ
Ο όρος ‘συμπεριφοριστική’ αναφέρεται στη σύνδεση μίας συμπεριφοράς με διάφορες καταστάσεις ζωής. Η βασική αρχή της είναι ότι η κάθε συμπεριφορά είναι μαθημένη. Για παράδειγμα, αν κάποιος έπαθε μία κρίση άγχους στο μετρό είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να το αποφεύγει από το φόβο επανάληψης της αρνητικής αυτής εμπειρίας. Όσο περισσότερο το άτομο αποφεύγει το μετρό, τόσο περισσότερο πρόκειται να γίνει μία καταγραφή που θα συνδέει το μετρό με υψηλό ρίσκο μελλοντικών κρίσεων πανικού και την αποφυγή του. Αυτό είναι μία μαθημένη συμπεριφορά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Με βάση τα παραπάνω η γνωσιακή, συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στο πως οι μεταφράσεις που κάνουν τα άτομα σε διάφορα γεγονότα μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημά τους και ως αποτέλεσμα τη συμπεριφορά τους. Η γνωσιακή, συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιεί μία σειρά από τεχνικές και στρατηγικές με στόχο την αναπλαισίωση του τρόπου που βιώνονται τα διάφορα γεγονότακαι τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης τους. Για να μπορέσει ένα άτομο να ξεπεράσει τους φόβους του (π.χ. κρίσεις πανικού) θα χρειαστεί τόσο να εκτεθεί σε στρεσογόνες συνθήκες όπως και να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και αναλύει τις συνθήκες αυτές.

Video: Μιλώντας με την Judith Beck

CBT Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχει εφαρμοοστεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, κοινωνική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, είναι συνήθως συγκεντρωμένη στο παρόν, διαρκεί ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα και επικεντρώνεται κατά προτεραιότητα στην επίλυση προβλημάτων στο εδώ και τώρα. Αν τα τωρινά προβλήματα σχετίζονται με δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις.

Κάθε συνεδρία γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας διαρκεί 50 λεπτά. Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας είναι δομημένη και ο θεραπευόμενος φέρνει κάθε φορά μαζί του στη συνεδρία, εμπειρίες και διαπιστώσεις, που έκανε από την τελευταία συνάντηση. Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος θέτουν μια ημερήσια διάταξη για κάθε συνεδρίαση.