Διακοπή Καπνίσματος
Ζω χωρίς να καπνίζω…Πείτε τέλος σήμερα!!
Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα κόβουν επιτυχώς το κάπνισμα. Κάθε προσπάθεια είναι διαφορετική και μεγάλο ρόλο παίζει το πρόγραμμα που επιλέγετε. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μία μέθοδο που συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής σας, που είναι επιστημονικά αποτελεσματική και έναν επαγγελματία υγείας που θα νιώθετε άνετα μαζί τους. Τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και λαμβάνουν επαγγελματική βοήθεια τριπλασιάζουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.
Το πρόγραμμα μας συνδυάζει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη και παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό (ειδικό καρδιολόγο και ψυχολόγο). Έχει διάρκεια 3 μήνες, με επαναληπτικά ραντεβού στο 6μηνο και το 12μηνο.
Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ανέρχεται στο 70-75%. Τα υψηλά επίπεδα επιτυχίας σχετίζονται με το γεγονός ότι ακολουθούμε ένα ιδιαίτερα εντατικό και οργανωμένο πρόγραμμα, βασισμένο σε παγκοσμίως, αποδεδειγμένες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.
Χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση;
Ως μέρος του προγράμματος προσφέρουμε παρακολούθηση από Καρδιολόγους ιατρούς κυρίως σε άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιήσω φάρμακα;
Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να χρησιμοποιήσει φάρμακα. Παρόλα αυτά η εξάρτηση στη νικοτίνη θεωρείται πλέον επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως χρόνια νόσος η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή βοηθάει να περιοριστούν τα σωματικά στερητικά συμπτώματα της νικοτίνης. Στόχος μας άλλωστε είναι να κάνουμε την προσπάθειά σας όσον το δυνατό πιο εύκολη είναι και όχι να σας δυσκολέψουμε.
Υπάρχει κάλυψη από τα δημόσια ταμεία;
Δυστυχώς το κόστος δεν καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ταμείο «Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως».
Θα έχω επιθυμία να καπνίσω;
Όποιος σας πει ότι έχει βρει τη μέθοδο που εξαλείφει τελείως τις επιθυμίες και τα στερητικά συμπτώματα θα σας πει ψέματα. Παρόλα αυτά όσο κάποιος είναι επιτυχής στην προσπάθειά του και δεν καπνίζει οι επιθυμίες θα αρχίζουν να μειώνονται, η χροιά τους και η συχνότητά τους θα αλλάξει.
Τα φάρμακα γράφονται στο βιβλιάριο;
Δυστυχώς στη δεδομένη χρονική στιγμή κανένα από τα φάρμακα για τη διακοπή καπνίσματος δε συνταγογραφούνται. Θεωρούνται ως φάρμακα «αλλαγής τρόπου ζωής» και γι’ αυτό δεν συγκαταλέγονται σε άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να συνταγογραφηθούν.
Ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος;
Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται αρχικά στους 3 μήνες και προσαρμόζεται αναλόγως κατά περίπτωση. Η παρακολούθηση είναι αναγκαία ανά εβδομάδα το πρώτο μήνα της θεραπείας και μετά κάθε 15 μέρες. Επαναληπτικές συνεδρίες συστήνονται μετά από 6 και 12 μήνες.
Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Υπάρχει ανησυχητική έλλειψη στοιχείων ασφάλειας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά τους με το κοινό, δύο εξέχοντες Έλληνες ερευνητές έχουν προειδοποιήσει. Στο περιοδικό British Medical Journal (BMJ), λένε ότι χωρίς περισσότερα στοιχεία είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν τα προϊόντα αυτά κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό. Μερικές μελέτες έχουν εγείρει φόβους ασφάλειας, αλλά οι λιανοπωλητές υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για τη διακοπή του καπνίσματος.
Το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας προτείνει στους καταναλωτές » να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Τη δεδομένη χρονική στιγμή δε γνωρίζουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου και, ως εκ τούτου, δεν προτείνεται η χρήση τους από τους καταναλωτές μέχρι να βγουν αποτελέσματα από μελέτες για την ασφάλειά τους.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organisation) είναι μεταξύ εκείνων που εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των νέων τύπων υποκατάστατου τσιγάρου, οι οποίες παρέχουν ένα χτύπημα νικοτίνης μετά από ατμοποίηση της ουσίας.
Οι Αμερικανικές Ρυθμιστικές Αρχές (Food Drug Association) έχουν μπλοκάρει αποστολές των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα σύνορα, επειδή δεν έχουν εγκριθεί οι συσκευές.
Ο Ανδρέας Φλουρής και ο Δημήτρης Οικονόμου, από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης στην Ελλάδα, λένε, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις βασικές εκθέσεις σχετικά για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου: α) μία από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, β) μία από μία δημόσια χρηματοδότηση ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα, και γ) από μία ιδιωτική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία.
α) Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέφρασε ανησυχία, αφού διαπίστωσε ότι διαφορετικές μάρκες της μπαταρίας προσέφεραν διαφορετικές ποσότητες ατμοποιημένης νικοτίνης με κάθε ρουφηξιά. Επίσης εντόπισαν ίχνη καρκινογόνων χημικών ουσιών.
β) Το ελληνικό Ινστιτούτο Δημόκριτος, πήρε ουδέτερη στάση σχετικά με τα προϊόντα και δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο χημικής μόλυνσης.
γ) Ιδιωτική επιχείρηση Health New Zealand εντόπισε καρκινογόνες χημικές ουσίες στα προϊόντα, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να συνιστάται βάσει των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.